12 produktów spożywczych, które są wyjątkowo cenne dla urody i figury

12 produktów spożywczych, które są wyjątkowo cenne dla urody i figury

Oto 12 produktów spożywczych, które są wyjątkowo cenne dla urody i figury:

Zielona Herbata

1). Zielona herbata – nadaje skórze młodzieńczy blask. Warunek: musimy ją pić 2-3 razy dziennie. Zawiera polifenole – silne antyoksydanty posiadające właściwości przeciwzapalne. Porady: należy wiedzieć, że napar bez cukru nie dostarcza kalorii, a pomoże uzupełnić płyny w organizmie. Ważna uwaga: nie należy jej pić bezpośrednio po posiłku mięsnym, ponieważ ta herbata zmniejsza wchłanianie żelaza – lepiej wypić ją co najmniej godzinę po takim posiłku.

CZerwona cebula

2). Czerwona cebula – zapobiega stanom zapalnym skóry wywołanym promieniami UV. To zasługa kwercetyny – substancji przeciwbakteryjnej, przeciwzapalnej i odmładzającej. Porady: najzdrowsza jest na surowo, bez obróbki cieplnej, co uchroni ją przed ubytkiem witaminy C. Warto też łączyć ją z oliwą (zawiera witaminę E), wtedy wzrasta jej skuteczność. Warto dodać, że 1 średnia cebula (100 g) to tylko 35 kalorii.

Awokado

3). Awokado – pobudza produkcję kolagenu, wygładza zmarszczki. To zasługa zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin A, E i przeciwutleniaczy. Porady: nie dostarczy dużo kalorii, jeśli na kanapce położymy plaster (50 g to 60-70 kalorii) lub taką ilością awokado posmarujemy pieczywo – zamiast masłem.

Kasza gryczana

4). Kasza gryczana – zapewnia dobrą kondycję nie tylko skórze, ale też włosom i paznokciom. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości cynku w kaszy. Ma on nie tylko właściwości pielęgnujące, wspiera też gojenie się wyprysków. Porady: najwartościowsza jest kasza niepalona (bowiem palona podczas obróbki cieplnej traci część składników mineralnych). 1/2 woreczka kaszy (50 g) to około 170 kalorii.

Seler naciowy

5). Seler naciowy – pobudza metabolizm i skutecznie nawadnia (w 100 g warzywa zawarte jest 95 g wody), co pomaga zachować młody wygląd. Zawiera też dużo witamin: C, K, prowitaminy A oraz potasu. Porady: należy wiedzieć, że zielony shejk z selera (i na przykład jabłka) wypijany rano odtruwa organizm i działa korzystnie też na cerę. Możemy chrupać same łodygi – na surowo lub po ugotowaniu (nie musimy obierać łodyg).

Łosoś

6). Łosoś – jadany regularnie może przedłużyć życie. Zapewniają to kwasy omega-3, ponieważ przyspieszają regenerację komórek i zmniejszają procesy zapalne. Porady: porcja 100 g to tylko 200 kalorii – pod warunkiem, że łosoś upieczony jest na przykład w folii. Warto dodać, że najzdrowsze są łososie z ekologicznych hodowli.

Grejpfrut

7). Grejpfrut – opóźnia pojawianie się zmarszczek, ponieważ zawiera nie tylko witaminę C, ale i karotenoidy, które między innymi łagodzą trądzik i inne zmiany skórne. Porady: najlepiej spożywajmy całe owoce (nie tylko pijmy sok) – a dostarczymy sobie błonnika pokarmowego. 1 grejpfrut (około 250 g) zawiera tylko 105 kalorii. Sok warto też stosować zewnętrznie – okłady ujędrniają skórę, płukanki wzmacniają włosy.

Papryczka chilli

8). Papryczka chili – przyspiesza metabolizm na kilka godzin o 25-30 procent, więc pomaga w odchudzaniu. To zasługa zawartej w chili kapsaicyny, która zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za rozkład kolagenu w skórze. Odkryto też, że chili to silny aktywator sirtuin – białek ważnych dla długości życia. Porady: 1 chili (20 g) m 8 kalorii. Sproszkowana także ma podobne właściwości jak świeża papryczka.

Marchew

9). Marchew – dzięki zwartości beta-karotenu zapewnia skórze ochronę przed promieniami ultrafioletowymi i poprawia jej koloryt, wspomaga również leczenie trądziku. Porady: do soku z marchwi warto dodać kilka kropel oleju rzepakowego – dla wsparcia lepszego wchłaniania przez organizm witaminy A. Jest niskokaloryczna, bowiem 1 średnia marchewka (45 g) to tylko 15 kalorii.

Orzechy włoskie

10). Orzechy włoskie – nawilżają wszystkie warstwy skóry, zapewniając jej jędrność dzięki witaminie E i koenzymowi Q10 – silnemu przeciwutleniaczowi. Porady: wystarczy spożywać 3-4 orzechy dziennie (około 110 kalorii). Sprawdzą się jako posypka na sałatkę (lepiej wchłoną się witamina E i D).

Gorzka czekolada

11). Czekolada gorzka – opóźnia proces starzenia się, pomaga walczyć ze złym samopoczuciem. Warunek: musi zawierać przynajmniej 60 procent kakao (jest ono silnym przeciwutleniaczem). Porady: taka czekolada najskuteczniej działa jako dodatek na przykład do owsianki z owocami. Nie zaszkodzi nam jej wysoka energetyczność, kiedy zjemy na przykład 2 kostki, bowiem to tylko 60 kalorii.

Oliwa z oliwek

12). Oliwa z oliwek – odżywia skórę, sprawia, że jest jedwabista. To zasługa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Porady: najwartościowsza jest na surowo do sałatek z ciemnozielonych warzyw (ułatwia wchłanianie witaminy A). Spożywajmy do 2-3 łyżek dziennie (1 łyżka to 88 kalorii).